AGENDA

NIEUWS

DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN

Nieuws

Doe mee aan interlaboratoriumonderzoek

De validatie van in totaal 25 Europese normen ter ondersteuning van de Europese bemestingsverordening (EU 2019/1009) wordt in de komende periode uitgevoerd. Laboratoria die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan de validatie van (één of meerdere) van deze Europese normen, kunnen tot uiterlijk 29 juni reageren op de open oproep.

Bekijk de open oproep ‘Open call for laboratories to participate in interlaboratory studies’ via de webpagina van CEN. Laboratoria kunnen hun reactie geven door een volledig ingevuld aanmeldingsformulier uiterlijk 29 juni 2022 te mailen naar lara.vanderwoude@nen.nl.

Fertilising Product Regulation
De nieuwe Europese verordening voor de Europese bemestingsproducten (Fertilising Products Regulation (FPR) EU 1009/2019) treedt 16 juli 2022 in werking. Deze verordening bevat eisen aan verschillende Europese bemestingsproducten die zijn ingedeeld in productfunctiecategorieën, zoals (kalk)meststoffen, bodemverbeterende middelen, biostimulanten en verschillende inhibitoren. Wanneer deze bemestingsproducten aan de beschreven eisen voldoen, dan mogen ze − voorzien van een CE-markering − vrij verhandeld worden op de Europese markt.

De Europese Commissie heeft het Europees Comité voor Standaardisatie (CEN) opdracht gegeven om verschillende Europese normen op te stellen via Standardization Request M/564. De analysemethoden die in deze Europese normen beschreven staan, kunnen gebruikt worden om te onderzoeken of bemestingsproducten voldoen aan deze nieuwe verordening (en de CE-markering mogen dragen). In het ontwikkelproces van deze Europese normen maken verschillende marktpartijen, overheden, onderzoeksinstellingen en belangenbehartigers afspraken over de exacte invulling van deze normen.

Inspraak
De Europese normen met betrekking tot bodemverbeterende middelen en teeltsubstraten worden op internationaal niveau ontwikkeld door de commissie CEN/TC 223 ‘Soil improvers and growing media’. Deze normen zijn vaak geschikt voor bijvoorbeeld het aantonen van een hoeveelheid verontreinigingen, microbiële contaminanten of de samenstelling van een product. Op nationaal niveau fungeert de normcommissie ‘Bodemverbeterende middelen en teeltsubstraten’ als een breed platform waarin vertegenwoordigers van de private sector, brancheverenigingen, de wetenschap en de overheid elkaar ontmoeten. Deze normcommissie verzorgt onder meer de Nederlandse inbreng bij de ontwikkelingen van deze Europese normen.

Nieuws

Product guide Gilson

De 2022-editie van de Gilson product guide is uitgekomen. Hierin staan nieuwe producten vermeld, zoals de Gilson multichannel pipet met V-ringen. Wil je deze nieuwe product guide, stuur dan een mail naar Gilson.

Nieuws

E-book monstervoorbewerking Li-ion batterijen

Milestone heeft een e-book gemaakt over monstervoorbewerking voor elementanalyse in de lithium-ion batterijenindustrie. Onder de titel ‘Preparation for elemental analysis in the lithium-ion battery industry’ behandelt het e-book gebruiksvriendelijke monstervoorbereidingsprocedures op basis van microwave technieken voor de analyse van componenten en materialen die langskomen in productie- en recyclingprocessen van Li-ion batterijen. 

Elementanalyse in deze branche is belangrijk omdat onzuiverheden in grondstoffen en  batterijcomponenten invloed hebben op de baterijprestaties. Dit e-book is een praktische stap in de richting van gebruiksvriendelijke monstervoorbereidingsprocedures voor nauwkeurige analyse van componenten van Li-ion batterijen.

Het gratis e-book kan worden aangevraagd door een mail te sturen naar Salm en Kipp.

Nieuws

Gratis poster kwaliteitscontrole
zuivelproducten

Büchi Labortechnik heeft een poster gemaakt die een overzicht biedt van de belangrijkste methoden en parameters bij de kwaliteitscontrole van zuivelproducten.

Je vindt er informatie over:

  • Het algemene proces voor de productie van onder andere kaas, room en boter.
  • Belangrijke parameters voor de kwaliteitscontrole van zuivelproducten.
  • Vetbepalingsmethoden voor melk, kaas, crèmes en poeders.
  • Hoe je veel voorkomende eiwitsoorten in melk kunt bepalen.
  • Standaardmethoden voor kwaliteitscontrole van zuivel.

Nieuws

Vacatures voor pipetspecialisten

Vanwege uitbreiding is Gilson Benelux op zoek naar pipetkalibratie specialisten. Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in een jong dynamisch team, neem dan contact op met Nicole Schenk. Je kunt haar ook je CV met begeleidende motivatiebrief sturen.

Agenda

WoTS

De 2022-editie van de World of Technology & Science vindt plaats van dinsdag 27 september tot en met vrijdag 30 september in de Jaarbeurs Utrecht. Op het Laboratorium Technologie gedeelte kunnen tenminste 120 exposanten worden bezocht. Daarnaast zijn er drie X-peditions, die ieder aan een gelijknamig seminar zijn gekoppeld:

Nieuw is de ‘Duurzaam Lab Challenge Award’, waarvoor laboratoria en leveranciers hun duurzame oplossingen en initiatieven kunnen insturen om mee te dingen naar prijzen voor de categorie ‘quick wins’ of ‘big impact’. Een andere noviteit bij World of Laboratory zijn de zogenaamde mini-trainingen. Hierbij krijgen maximaal 25 deelnemers in een halve dag een praktijkgerichte training op een specifiek gebied: elementanalyse of liquid handling.

Volledig scherm