Technologie, design en veiligheid smelten samen in laboratoriuminrichting 4.0

De nieuwe elektronische TouchTronic bedieneenheid van de Exploris zuurkasten van Köttermann combineert een ergonomische bediening met veilige regeling.

Digitalisering verandert laboratoria. Dat geldt zeker ook voor de laboratoriumfaciliteiten. De integratie van de actuele stand van de techniek in combinatie met een beproefde mix van oplossingen voor laboratoriuminrichting is vandaag de dag een belangrijke uitdaging in het werk van de laboratoriuminrichters van Köttermann. Hierbij hebben ze baat bij de nieuwste bedieningseenheden van zuurkasten, die ergonomie combineren met veiligheid en via een webgebaseerde touch-set-up interface kunnen worden geconfigureerd.

Regeling van luchtafvoer

Regelsystemen verminderen de volume-stroom afgevoerde lucht wanneer het schuifraam gesloten is, zonder de veiligheid van de zuurkast in gevaar te brengen. De luchtafvoervolumestroom wordt geregeld door een motorisch gestuurde klep die samenwerkt met de bediening van het schuifraam. Voor elke bedrijfstoestand van de zuurkast wordt de juiste hoeveelheid lucht uit het laboratorium afgezogen die voor de veilige werking van de zuurkast noodzakelijk is. Bij een gesloten schuifraam kan de volumestroom van een zuurkast in vergelijking met de geopende toestand met ongeveer 50 procent worden verminderd. Dit vermindert de bedrijfskosten aanzienlijk. Afhankelijk van de eisen van het laboratorium zal worden gekozen voor systemen met luchtafvoerregeling of energiezuinige zuurkasten zoals de EcoPlus. Deze werken met een constante, maar structureel lagere afvoerluchthoeveelheid. Daarmee zijn ze vooral in kleinere laboratoria een alternatief voor technisch complexe regeltechniek.

Blijf op de hoogte
Schrijf je in om geen enkele digitale LabVision te missen

De functies van de veilige regeling van de zuurkast omvatten de beproefde opties als Air Monitor (regelen van de luchtvolumestroom of de instroomsnelheid) en Air Control (variabele regeling van de afvoerlucht door een directe verbinding mogelijk te maken tussen de TouchTronic en de luchtafvoerregelingen van toonaangevende fabrikanten).

Een essentiële taak van zuurkasten is de bescherming tegen spatten van stoffen of versplinteren van materiaal. In deze situaties moet het schuifraam worden gesloten. Een gemotoriseerd schuifraam biedt hier bijzondere voordelen. In tegenstelling tot een manuele bediening, sluit de AutoProtect-functie het schuifraam automatisch. Een geïntegreerde infraroodsensor zorgt er voor dat het raam zich ook sluit wanneer de laborant zich van de zuurkast verwijdert. De CloseGuard controleert ook via een lichtraster of er obstakels uit de zuurkast steken en stopt het sluiten van het schuifraam als dat het geval is. Zelfs transparante voorwerpen zoals glazen flessen worden door het bijzonder gevoelige optische systeem herkend.

Het verzamelen en opslaan van vloeibare gevaarlijke stoffen vormt een bijzondere uitdaging voor de veiligheid in het laboratorium. De directe afvoer naar een in de zuurkast geïntegreerd opvangsysteem, aangevuld met de opslag van de gevaarlijke stoffen in veiligheidskasten, zorgt voor een maximale veiligheid van de gebruiker. De in de TouchTronic geïntegreerde Level Control functie zorgt voor een directe controle van het niveau van de afvalcontainers in de zuurkast.

Veilige elektronische regeling

Veilige bediening zuurkasten

De nieuwe elektronische TouchTronic bedieneenheid van de Exploris zuurkasten van Köttermann combineert een ergonomische bediening met veilige regeling, wat een positieve impact heeft op het werkplezier. Alle zuurkastfuncties kunnen met één hand worden bediend. Het duidelijke en goed leesbare touchscreen met zijn aanraakgevoelige IPS-paneel biedt een volledig overzicht van alle functies. Zelfs met handschoenen van verschillende dikte kunnen de gewenste instellingen worden ingevoerd.

Per individuele zuurkast kunnen functies via de webgebaseerde touch-set-up interface worden geconfigureerd. Gevaarlijke stoffen kunnen individueel worden geselecteerd voor de betreffende activiteit in de zuurkast. Dit in plaats van de tot nu toe gangbare werkwijze om stickers op te plakken of andere markeringen aan de buitenkant van de zuurkast aan te brengen. De TouchTronic geeft nu digitaal de overeenkomstige waarschuwingspictogrammen van de gebruikte chemicaliën aan.

Veilig en prettig werken

De technische en wettelijke kaders gelden ook de noodzakelijke aspecten van een modern en veilig ontwerp van de werkplek. Ook deze eisen zijn in de loop der tijd diverser geworden, waarbij er steeds meer aandacht is voor de persoonlijke gezondheid en een ergonomische inrichting van de werkomgeving. Werknemers moeten hun taken onder optimaal veilige omstandigheden kunnen uitvoeren. Als ze zich ook prettig voelen in hun werkomgeving, zullen ze minder snel geneigd zijn om voor een andere werkkring te kiezen. Dat laatste is in het kader van het moeilijk vinden van personeel met de juiste ervaring en vaardigheden steeds belangrijker aan het worden. Bedrijven die laboratoria inrichten moeten daarom naast ergonomie, veiligheid en gezondheid ook rekening houden met aspecten als welzijn en werkplezier.

In laboratoria 4.0 wordt een grote verscheidenheid aan technologieën gebruik, waarbij het werk vaak wordt uitgevoerd door grote, multidisciplinaire teams met verschillende verantwoordelijkheden. Die werken met steeds verder geautomatiseerde systemen, die veelal een grotere monsterdoorstroom met zich meebrengen. Tegelijkertijd is er sprake van een intensivering van het veelal gepersonaliseerde gebruik van apparatuur en voorzieningen als zuurkasten. Dat moet allemaal passen binnen de beschikbare laboratoriumruimte, en vallen binnen de technische en wettelijke kaders.

Volledig scherm