Ontvang je nog geen papieren LabVision?

Papieren Labvision

COLOFON

LabVision fungeert als kennisplatform voor laboratoria. De partners in LabVision voorzien hiertoe laboratoria van informatie en uiteindelijk oplossingen die het lab innovatiever en efficiënter maken.

Voorzitters:
Nicole Schenk,
Michiel Godschalk

Abonnement wijzigen 
of opzeggen?
Mail naar:
lezersservice@labvision.nl

Adverteren in LabVision?
Mail naar: marketing@labvision.nl

Vragen over privacy?
Ga naar: www.labvision.nl/privacy.html

Hoofdredacteur:
Richard Bezemer,
Bezemer Communicatie

Website: 
A-merkwaardig, Breda

Vormgeving 
print en online:
Bureau OMA, Doetinchem

Druk: Prevision, Eindhoven

©LabVision 2022

Blijf op de hoogte
Schrijf je in om geen enkele digitale LabVision te missen

Voorwoord

De vier reportages in deze vierde digitale LabVision (voor de cijferaars: de net verschenen fysieke evenknie is de vierenveertigste editie!) laten zien hoe divers het laboratoriumlandschap in Nederland is. En hoe gedreven de medewerkers zijn om in hun expertisegebied er alles uit te halen wat erin zit; steeds vaker met hulp van AI (artificiële intelligentie).

Op het gebied van klinische chemie hebben we een verhaal over de toepassing van AI bij het voorspellen van labwaarden. De resultaten van deze proof-of-concept studie van het St. Antonius Ziekenhuis smaken naar meer.

AI wordt al langer toegepast door de mensen van het Wageningse AgroCares, die gestaag bouwen aan een portfolio met vooral op NIR-gebaseerde metingen van een groeiend aantal parameters op het gebied van onder meer bodemgesteldheid en feed-kwaliteit.

De microscopiesystemen bij het Utrechtse Center for Molecular Medicine (CMM) zullen via hun data-analysesoftware ook al voor het nodige AI-geweld zorgen. Al blijkt hier dat de sociale intelligentie van microscoopmanager Livio Kleij een niet te onderschatten factor is voor het in goede banen verlopen van al die experimenten. Die human touch is ook sterk aanwezig bij de afdeling ecotox van CRL in Den Bosch. Mede door de vele praktische handigheidjes, die (nog) niet in AI-algoritmes zijn ondergebracht, is het werk er heel afwisselend en uitdagend. Ze zoeken nog nieuwe medewerkers...

Richard Bezemer
Hoofdredacteur LabVision

Had u er wat meer of wat minder AI bij gewild?

Volledig scherm