praktijkgericht en
vol duurzaamheid

Vier jaar na de vorige World of Technology & Science in 2018 (het lijken de Olympische Spelen wel) staat alles weer in de steigers voor de 2022-editie, die plaatsvindt van dinsdag 27 september tot en met vrijdag 30 september in de Jaarbeurs Utrecht. Wendy Debets, branchemanager Laboratorium Technologie, praat LabVision bij over de nieuwste ontwikkelingen in het beursaanbod.

Laboratorium technologie op WoTS: 

Het thema duurzaamheid is de afgelopen jaren bij zowel laboratoria als leveranciers scherper op het netvlies komen te staan. Dan is het niet meer dan logisch dat daar ook op de belangrijkste laboratoriumvakbeurs in de Benelux structureel aandacht aan wordt besteed. “Verschillende exposanten zijn daar al voor de 2020-editie, die helaas vanwege de covid-pandemie niet door kon gaan, mee aan de slag gegaan. Dat is nu uitgemond in de ‘Duurzaam Lab Challenge’. Hiervoor roepen we laboratoria en leveranciers op om hun duurzame oplossingen en initiatieven in te sturen, en daarbij ook aan te geven waarom die keuze gemaakt is, wat het resultaat er van is en welke concrete tips je aan je collega’s kunt meegeven. Dat kan om allerlei zaken gaan, van het installeren van led-verlichting tot zorgen voor een lager energieverbruik van je vriezers, van het recyclen van plastic dopjes tot minder waterverbruik op het lab. Wij denken dat er heel wat van dit soort oplossingen zijn, die ofwel in de planning zitten of reeds zijn gerealiseerd”, vertelt Wendy Debets.

Duurzaam Lab Challenge Award

Laboratoria en leveranciers die via de website hun idee of gerealiseerde oplossing insturen dingen mee naar de ‘Duurzaam Lab Challenge Award’. Er zijn prijzen voor twee categorieën: ‘quick wins’ en ‘big impact’. De prijzen worden uitgereikt op een ochtendvullende workshop tijdens de beurs. In die workshop worden handvatten gegeven hoe je duurzaamheid op je lab kan realiseren; hoe je dat aanpakt. Op basis van de inzendingen zullen ook veel praktische voorbeelden de revue passeren, die hopelijk inspiratie bieden om er zelf mee aan de slag te gaan.

De ‘Duurzaam Lab Challenge’ blijft overigens niet beperkt tot de beursperiode. “We willen de inzendingen na de beurs bundelen in een white paper, die we verspreiden onder laboratoria en leveranciers. Op die manier kan een nog groter publiek worden geïnspireerd om met duurzaamheid aan de slag te gaan”, aldus Wendy.

Ook bij een andere award, die al een lange traditie kent bij de WoTS, heeft duurzaamheid een prominente plaats ingenomen. Aan de ‘Tech Award’, de prijs voor het meest innovatieve/aansprekende product of dienst van een exposant op basis van uitgebrachte stemmen door beursbezoekers, is nu ook de Green Tech Award toegevoegd. Bezoekers kunnen in dit geval hun stem uitbrengen op het meest duurzame initiatief.

De trainingen worden gegeven door leveranciers met expertise op dit gebied.

Kom naar de beurs!

Momenteel hebben zich circa 120 exposanten aangemeld. Wendy verwacht dat dit aantal nog wel zal oplopen. “Vanwege corona neigen bedrijven er naar om relatief laat te beslissen over deelname, Ik verwacht dus dat we meer late inschrijvingen hebben dan normaal. Er is in ieder geval nog plek, zowel voor kleine, standaard stands als grote. En mocht de huidige plattegrond vollopen, dan kunnen we altijd plaats maken door het cateringterras wat te verplaatsen. We zullen niet snel nee verkopen!’

Voor een uitspraak over het te verwachten aantal bezoekers is het nog te vroeg. “Het zou mooi zijn als we de pre-corona aantallen van rond de 5.000 halen. We zijn net gestart met de bezoekerswerving. We zien wel dat meer kleinschalige voorjaarsevents als LabAutomation goed bezocht zijn. Mensen hebben dus echt wel weer zin om er op uit te trekken. En als dat allemaal goed gaat, als er geen extra besmettingen optreden, dan kunnen die ervaringen hopelijk ook voor na de zomer positief uitpakken. Aan de exposanten en het programma met projecten en seminars zal het niet liggen!”

De praktische insteek geldt ook voor de
X-peditions, waarvan er voor de 2022-editie drie op de rit staan:

Deze drie thema’s zijn ook gekoppeld aan drie gelijknamige seminars, die op de dinsdag- en donderdagochtenden plaatsvinden. “We hebben de X-peditions en seminars bewust thematisch aan elkaar gekoppeld. De X-peditions kan je elke dag doen, maar we zien dat na zo’n seminar een hele groep een expeditie gaat lopen. Die hebben dan in de ochtend verhalen uit de praktijk gehoord, en kunnen dan op de beurs kennis maken met of nadere verdieping vinden in de oplossingen die door de leveranciers worden aangeboden”, vertelt Wendy.

De seminars over voedselveiligheid en veilig werken met onveilige stoffen staan eind mei online. Niet lang daarna zal ook het programma rond innovaties in de sample workflow rond zijn.


Een andere noviteit bij World of Laboratory op de komende WoTS zijn de zogenaamde mini-trainingen. Hierbij krijgen maximaal 25 deelnemers in een halve dag een praktijkgerichte training op een specifiek gebied. Voor deze editie zijn er twee thema’s uitgekozen: elementanalyse en liquid handling. De trainingen worden gegeven door leveranciers met expertise op dit gebied, waarbij er naar wordt gestreefd om een zo neutraal/objectief mogelijk verhaal te schetsen. Bij elementanalyse zullen vanuit verschillende bedrijven verschillende analysetechnieken worden belicht, waarbij duidelijk naar voren komt waarom je die bepaalde techniek wel of niet voor die bepaalde applicatie zou moeten kiezen.

Op expeditie

Praktijkgericht

Blijf op de hoogte
Schrijf je in om geen enkele digitale LabVision te missen
Volledig scherm