AGENDA

NIEUWS

DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN

Nieuws

Nieuwe website BioSPX

BioSPX levert high-end instrumenten voor life science laboratoria op het gebied van:

  • Cellular Analysis
  • Molecular Biology
  • Automation/Liquid Handling

De sales en support specialisten van BioSPX staan altijd ter beschikking om gebruikers met advies en know-how van dienst te kunnen zijn. Zo biedt BioSPX naast de levering van hoogwaardige systemen ook installatie, validatie, onderhoud, gebruikerstraining en applicatie-ondersteuning.

Om een betere indruk van het bedrijf en portfolio te verkrijgen, heeft BioSPX afgelopen maand een nieuwe website ontwikkeld. Deze is te vinden op het bekende adres: www.biospx.com

Nieuws

Tien jaar Pivot Park

Op 1 februari 2012 was het tien jaar geleden dat het Osse life sciences park Pivot Park zijn levenslicht zag. In die periode heeft het bedrijvenpark zich ontwikkeld tot een biofarmaceutische hotspot. Om het jubileum te vieren, staat Pivot Park in 2022 stil bij zijn successen en kijkt het uit naar de toekomst. Onder andere met een Walk of Fame en een podcastserie.

Pivot Park werd in 2011 opgericht op initiatief van MSD, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Oss, de ministeries van EZ en VWS en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Samen hadden ze hiermee een concreet doel: voorkomen dat er door het sluiten van de R&D-faciliteiten op het voormalige Organon-terrein 1.100 banen en veel waardevolle kennis verloren zou gaan. De oplossing was een nieuwe life sciences campus die enige tijd later de naam Pivot Park kreeg.

Verbinder
Die naam werd niet zomaar gekozen, vertelt directeur Brigitte Drees. “Pivot betekent spil of draaipunt. Het staat voor de rol die het park volgens de initiatiefnummers moest gaan vervullen: die van een verbinder van bedrijven en kennisinstituten die zich richten op innovaties in de ontwikkeling van geneesmiddelen. Welnu: dat is ons toen razendsnel gelukt en dat lukt ons tien jaar later nog steeds.”

Successen
Bekende successen die Pivot Park en zijn huurders in tien jaar tijd hebben zijn legio. Maar volgens Drees doe je heel veel bedrijven tekort door er slechts één of twee uit te lichten. “Waar we daarnaast trots op zijn is het lectoraat Drug Discovery dat we naar Oss hebben gehaald en de aanstaande nieuwbouw van Grizzly op ons terrein. Met een community van ruim zestig huurders en 650 medewerkers die elkaar goed weten te vinden, kunnen we in mijn ogen het beste spreken van één groot succes.”

Podcastserie
In 2022 staat Pivot Park stil bij alle hoogtepunten. Met de huurders natuurlijk, maar ook met een breder publiek. Drees: “We werken bijvoorbeeld aan een Walk of Fame: een rondleiding op de campus waarbij bezoekers zelfstandig ons verhaal kunnen ontdekken aan de hand van korte films op vaste locaties. Ook lanceren we binnenkort een podcastserie. Daarbij gaan we in gesprek met de leaders in life sciences van vandaag én morgen. Een mooie manier om te laten zien dat we serieus zijn in onze ambitie om uit te groeien tot de belangrijkste campus van Europa voor biofarmaceutische innovatie en ontdekking.”

Community-gevoel
Om de volgende tien jaar net zo succesvol te maken als de eerste, richt Pivot Park zich op de realisatie van een incubator, de verdere ontwikkeling van vastgoed en het versterken van de connectie met het onderwijs. “We moeten in alle denkbare opzichten aantrekkelijk en levendig blijven, zowel voor onze bestaande huurders als voor de toekomstige”, aldus Drees. “Gezond doorgroeien zónder ons community-gevoel te verliezen: dat is misschien wel onze voornaamste uitdaging voor de toekomst.”

Nieuws

NPR voor eisen, beproevingen en
aanbevelingen van zuurkasten in laboratoria gepubliceerd

De NPR 4500:2022 'Zuurkasten - Eisen, beproevingen en aanbevelingen bij plaatsing, gebruik en onderhoud van zuurkasten in laboratoria - Toelichting bij de NEN-EN 14175-normenserie' is gepubliceerd. Deze praktijkrichtlijn is voor iedereen die betrokken is bij de inrichting en/of het beheer en onderhoud van laboratoria waar zuurkasten worden gebruikt.

De vorige editie van NPR 4500 uit 2008 is op een groot aantal punten aangepast aan de herziene versie van NEN-EN 14175-3 uit 2019 en nieuwe delen in de NEN-EN 14175-normenserie.

Eisen voor zuurkasten
De Europese normenserie en dus ook NPR 4500:2022 beschrijven de veiligheidseisen en prestatiecriteria van zuurkasten, de beproevingsmethoden voor typetest voor op locatie en geven aanbevelingen voor installatie en onderhoud. De keuze voor een bepaalde zuurkast wordt mede bepaald door het gebruik. Zo kunnen aan zuurkasten voor R&D-toepassing andere eisen worden gesteld dan aan zuurkasten gebruikt voor routineanalyses.

Aanvulling op de praktijkrichtlijn
In aanvulling op NPR 4500 geeft NVN-CEN/TS 17441 meer informatie over planning, ontwerp en onderhoud van ventilatiesystemen bedoeld voor onder andere het afzuigen van zuurkasten en ventileren van laboratoria waarin zuurkasten worden toegepast. Recirculatiekasten vallen buiten het toepassingsgebied van deze praktijkrichtlijn. Wel is voor dit soort kasten een Europese norm in ontwikkeling.

Meepraten over de inhoud van normen
Wil je als belanghebbende partij meepraten over de ontwikkeling van normen op dit gebied? De normsubcommissie ‘Laboratoriuminstallaties, -inrichting en -ventilatie’ houdt zich bezig met normalisatie van zuurkasten, microbiologische veiligheidswerkbanken en overige laboratoriuminrichtingen. Stuur voor deelname aan of meer informatie over deze commissie een mail naar Jeroen Pieterse, afdeling Milieu & Maatschappij van NEN. Bij hem kan je ook meer informatie krijgen over deze norm(en) of over het normalisatieproces

agenda

Trainingen chromatografie 2022

Da Vinci biedt diverse trainingen om meer inzicht te krijgen in (micro)gaschromatografie, monsterintroductie, massaspectrometrie, DHA & SimDist. De trainingen zijn gebaseerd op het gaschromatografische platform van Agilent Technologies en worden gehouden in het applicatielaboratorium van Da Vinci te Rotterdam. Naast het theoretische gedeelte wordt de opgedane kennis direct in praktijk gebracht. Enkele trainingen worden zowel in het Nederlands als in het Engels gehouden.

Agenda

Life Science event

Op dinsdag 5 april 2022 vindt de eerste live editie van het Life Science Event plaats, in het Corpus Congrescentrum in Leiden. Tijdens dit event spreken experts onder andere over celbiologie, gentherapie en eiwitkarakterisatie. Een van de lezingen uit het programma is die van Ed Schuuring, Hoogleraar in de Moleculaire Oncologische Pathologie en Klinisch Moleculair Bioloog in de Pathologie bij het UMCG, over de impact van next gen sequencing en whole genome sequencing in de moleculaire diagnostiek van patiënten met kanker.

Op de informatiemarkt tonen leveranciers, waaronder BioSPX, PHC Europe en Salm en Kipp, hun innovaties en nieuwste technieken.

Agenda

LabSafety

Op 10 mei 2022 vindt LabSafety plaats in Vianen. Dit evenement over veiligheid in het lab heeft een gevarieerd lezingenprogramma, waarbij experts en veiligheidskundigen vanuit diverse vakgebieden aan het woord komen. Tijdens de pauzes is er gelegenheid om op het beursplein de stands van de bedrijven te bezoeken, waaronder Cryo Solutions en Salm en Kipp. De aanbieders op dit plein bieden informatie over een veilige inrichting van het lab, producten en apparatuur die veilig werken bevorderen.

Agenda

Laborama

Op donderdag 19 en vrijdag 20 mei 2022 kijken meer dan 100 exposanten ernaar uit bezoekers te ontvangen in Paleis 1 van Brussels Expo. Exposanten vanuit LabVision zijn: BioSPX, Büchi Labortechnik, Cryo Solutions, Gilson International, Köttermann, Nikon en Veolia. Parallel aan de beurs vinden de Laborama Community: Scientific Sessions plaats, een tweedaags congres.

Wie de beurs en het congres wil bezoeken, kan zich gratis registreren als bezoeker via het online inschrijvingsformulier. Geregistreerde bezoekers kunnen in aanloop naar (en tijdens) de beurs gebruik kunnen maken van een digitaal platform om hun bezoek voor te bereiden, informatie te verzamelen en zelfs afspraken in te plannen met de verschillende exposanten op de live beurs. Voor de exposanten is deze tool de manier om de bezoekers op voorhand te informeren over hun nieuwigheden die ze ter plaatse kunnen bekijken en hen zo overtuigen de beurs te bezoeken.

Agenda

WoTS 2022

De vakbeurs World of Technology & Science, WoTS 2022, vindt plaats van 27 tot en met 30 september 2022 in de Jaarbeurs in Utrecht.

In deze breed opgezette beurs komen verschillende werelden van technologie en wetenschap bij elkaar, waaronder World of Laboratory (laboratoriumapparatuur, service, analytische & optische instrumentatie, life sciences apparatuur & diagnostica en labautomatisering), World of Automation (procesautomatisering, veldinstrumentatie, productie-automatisering en sensoren) en Industrial Processing (apparatuur voor de fluid- en bulkindustrie). Verder is er een World of Electronics en World of Motion & Drives.

Volledig scherm