Voorwoord

Druppel op een gloeiende plaat?

De dooddoener van de druppel op een gloeiende plaat komt nogal eens voorbij, zeker als het gaat om plannen om ‘iets aan het klimaat te doen’. Met een kikkerlandje als het onze hebben de vaderlandse sceptici wat betreft de mondiale impact wel een beetje de wind in de rug, maar dat geeft ze nog geen gelijk. Ik luister dan ook liever naar mensen die er wel positief in staan, gewoon aanpakken en wel zien waar we uitkomen.

Voor onderzoekers geldt vaak dat die druppel nog kleiner is. Het (fundamentele) onderzoek vindt doorgaans op kleine schaal plaats en het is nog maar de vraag of er een praktisch uitvoerbare methode uitkomt, die dan nog grootschalig moet worden geïmplementeerd om als alles meezit tot bijvoorbeeld een 0,001% reductie van de CO2-concentratie in onze atmosfeer te leiden.

Zo’n klein druppeltje (ik zou het een pareltje willen noemen) wordt momenteel vormgegeven aan de TU Delft door PhD-onderzoeker Christel Koopman. Zij is op zoek naar materialen voor een effectieve scheiding van CO uit industriële reststromen. Onderzoek met nog veel onzekerheden, maar ook talloze kansen, zoals je in deze digitale LabVision kunt lezen

Waar het allemaal toe zal leiden is koffiedik kijken. Ik word in ieder geval warm van het vernuft en het enthousiasme. Niet zo goed voor de opwarming van de aarde, besef ik mij nu....


Richard Bezemer
Hoofdredacteur LabVision

Ontvang je nog geen papieren LabVision?

Papieren Labvision

Blijf op de hoogte
Ben je nog niet ingeschreven voor de digitale LabVision?

COLOFON

LabVision fungeert als kennisplatform voor laboratoria. De partners in LabVision voorzien hiertoe laboratoria van informatie en uiteindelijk oplossingen die het lab innovatiever en efficiënter maken.

Voorzitters:
Nicole Schenk,
Michiel Godschalk

Abonnement wijzigen 
of opzeggen?
Mail naar:
lezersservice@labvision.nl

Adverteren in LabVision?
Mail naar: marketing@labvision.nl

Vragen over privacy?
Ga naar: www.labvision.nl/privacy.html

Hoofdredacteur:
Richard Bezemer,
Bezemer Communicatie

Website: 
A-merkwaardig, Breda

Vormgeving 
Bureau OMA, Doetinchem

©LabVision 2023

Volledig scherm