AGENDA

NIEUWS

DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN

Bekijk ook dit filmpje met een demonstratie van de Lego-robotgradiëntmixer.

Zijaanzicht van de Lego gradiëntmixer bij de beginpositie (A) en de horizontale kantelfase (B). 1: de 3D-geprinte centrifugebuishouder. 2: Rotatiemotor om de buisjes in horizontale positie te draaien. 3: Rotatieservomotor voor het horizontaal kantelen van de buisjes. 4: Tandwiel dat de twee motoren met elkaar verbindt. 5: De constructie die de structuur samenhoudt. 6: de controller die de bewegingen van de twee motoren regelt. De zwarte kabels zijn wit omlijnd, omdat ze anders wegvallen tegen de zwarte achtergrond.

Nieuws

Laboratorium-apparatuur van Lego

Bio-engineers van de Arizona State University hebben van Lego een gradiëntmixer gemaakt. Deze gebruiken ze bij de opzuivering van DNA-origami-nanostructuren. Een veelgebruikte methode hiervoor is rate-zonal centrifugatie (RZC), waarbij het monster wordt afgedraaid in een centrifugebuis waarin een lineaire dichtheidsgradiënt van viskeuze media als glycerol of sucrose is gecreëerd.

Veel methoden voor het maken van een dichtheidsgradiënten zijn echter tijdrovend omdat ze afhankelijk zijn van langzame passieve diffusie. Om de monstervoorbereidingstijd te verkorten hebben de onderzoekers met behulp van standaard Lego-kits en een Lego-robotcontroller een gradiëntmixer gebouwd waarmee een roterende beweging kan worden gegenereerd, zodat veel sneller een quasi-continue dichtheidsgradiënt ontstaat met een minimale gelaagdheid van de viskeuze media. Door twee lagen met verschillende concentraties onder een hoek te roteren, wordt de tijd die nodig is om de dichtheidsgradiënt te vormen teruggebracht van enkele uren tot enkele minuten.

In hun publicatie Gradient-mixing Lego robots for purifying DNA origami nanostructures of multiple componenten by rate-zonal centrifugation in Plos One hebben de onderzoekers dit concept voor verschillende DNA-origamistructuren uitgewerkt. Zij stellen dat hun methode een goedkoop alternatief is voor het zuiveren van DNA origami nanostructuren in grote (gram)hoeveelheden. Zij geloven dat andere laboratoriumapparatuur op een zelfde manier kan worden geconstrueerd.

Nieuws

Aan de slag als
recruiter bij Checkmark?

Ook buiten het laboratorium liggen genoeg carrièrekansen als je graag iets binnen je vakgebied wilt doen. In de sales of consultancy bijvoorbeeld. Werk je graag met mensen, dan is een baan als recruiter misschien iets voor jou.

Jurjen Wilschut, senior recruiter bij CheckMark Labrecruitment, weet hier alles van. Wekelijks spreekt hij verschillende kandidaten die wel iets met hun vakgebied willen doen, maar minder op de inhoud en meer met mensen bezig willen zijn. “Inmiddels heb ik al heel wat mensen geholpen aan een leuke baan in de labbranche op functies zoals accountmanagement, klantenservice of productspecialist”, zegt hij. “Ik snap die wens heel goed, want ik heb ook zo’n zelfde keuze gemaakt in mijn carrière.”

Tijdens zijn Biotechnische Master studie behaalde Wilschut een bevoegdheid als scheikundeleraar. Na zijn studie stond voor hem vast dat hij met mensen wilde werken. Of hij een functie in het onderwijs ambieerde, daar twijfelde hij aan. “Ik vind het onderwijs nog steeds heel leuk, maar ik wilde dichter bij het vakgebied blijven waarvoor ik heb gestudeerd. Die mogelijkheid zag ik in de functie van recruiter bij CheckMark Labrecruitment, recruitmentspecialist in chemie & life sciences.”

 Contact met mensen
Zijn communicatieve vaardigheden komen in zijn werk goed van pas. “Als recruiter ben je veel in contact met opdrachtgevers. Je bezoekt hen om te praten over de inhoud van de vacatures en de invulling ervan. Je ziet veel laboratoria van binnen en je krijgt een goed beeld van de werkzaamheden.”

Ook heb je als recruiter veel contact met kandidaten. “Door de gesprekken die je met kandidaten voert, weet je wat ze kunnen. Je bouwt een netwerk op en je begeleidt hen naar een leuke nieuwe baan.”

Intensieve begeleiding
Ervaring met recruitment is volgens Wilschut niet nodig. “De meeste mensen die bij ons binnenkomen, hebben geen ervaring binnen dit vak. Ga je bij ons aan de slag, dan word je eerst ingewerkt. Iedere nieuwe recruiter krijgt een ervaren recruiter als buddy die je intensief begeleidt en je alle aspecten van het recruitmentvak leert.”

Daar ben je volgens Wilschut wel even zoet mee. “Werken als recruiter is uitdagend. Niet alleen verbreed je je vakinhoudelijke kennis binnen de chemie en life sciences, maar ook in het vak recruitment zelf.”

Heb je de kneepjes van het vak in de vingers, dan kun je doorgroeien. “Zo kun je je specialiseren in een commerciële rol of in een specifieke branche of een bepaalde functiegroep”, aldus de senior recruiter.

Ook aan de slag als recruiter?
Wel iets met je opleiding chemie of life sciences doen, maar liever niet in een laboratorium? Dan is de functie van recruiter misschien iets voor jou. Bekijk hier de vacature voor recruiter bij CheckMark Labrecruitment.

Zin in een nieuwe job?
Heb je belangstelling voor een andere functie in of om het lab? Bekijk dan hier het overzicht van alle vacatures bij CheckMark Labrecruitment.

Nieuws

Buitenkansje Sapphire pipettors

Greiner Bio-One heeft tot 31 december 2023 een aantrekkelijke actie lopen, waarbij je drie willekeurige single-channel Sapphire pipettors kunt aanschaffen voor de actieprijs van € 157,00 per stuk. Een ideale gelegenheid om je voorraad pipettors te vervangen of aan te vullen.

 Kenmerken:

 • Ergonomisch ontwerp voor optimaal comfort

 • Licht van gewicht

 • Minimale druk

 • Uitstekende nauwkeurigheid en precisie

 • Robuust

 • Volledig autoclaveerbaar

 • UV-bestendig

 • ISO 8655-compatibel

 • Drie jaar garantie

Nieuws

Poster over parallelle verdamping

Bij Büchi Labortechnik kan je deze poster downloaden met oplossingen die zijn te realiseren met de SyncorePlus parallelle verdamper. De aanpasbare en uitwisselbare SyncorePlus parallelle verdamper verhoogt de verwerkingscapaciteit en biedt een enorme flexibiliteit, waardoor een breed scala aan toepassingen mogelijk is.

De poster laat zien wat de SyncorePlus te bieden heeft voor veelvoorkomende verdampingsproblemen.

Ontdek hoe je:

 • Een extract tot een specifiek volume kunt concentreren.

 • Monsters op de snelst mogelijke manier kunt verdampen.

 • De verwerkingscapaciteit kunt verhogen.

 • Het gebruik van stikstof kunt vermijden.

Nieuws

Jubileumacties
125 jaar Salm en Kipp

Op 1 oktober 1898 opende G.B. Salm een magazijn van wetenschappelijke instrumenten aan de Reguliersbreestraat 31 te Amsterdam. Nu, 125 jaar later, verzorgt Salm en Kipp nog steeds de verkoop, advies en technische ondersteuning van je laboratoriumapparatuur.

Om dit te jubileum vieren kan je tot en met 22 december 2023 profiteren van acties rond de volgende producten:

 • Christ vriesdroger

 • Brady M611 printer

 • LabTech rotatieverdamper

 • Milestone Ethos UP microwave

 • Sigma 1-14 microcentrifuge

 • Tuttnauer T-Lab eco laboratoriumautoclaaf

Agenda

Workshop veredeling
bij KeyGene

Op donderdag 30 november 2023 krijg je de kans om binnen te kijken bij KeyGene in Wageningen. Tijdens de workshop veredeling wordt je bijgepraat over de laatste innovaties binnen dit vakgebied en maak je kennis met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Het programma bestaat uit drie inhoudelijke lezingen en een rondleiding bij KeyGene. De lezingen gaan over het begrijpen van genetische variatie, het induceren van nieuwe eigenschappen en het optimaal inrichten van je veredelingsschema.

Je kunt kiezen voor het ochtend- of het middagprogramma; deze zijn exact hetzelfde.

Volledig scherm