AGENDA

NIEUWS

DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN

Nieuws

60 jaar plastic petrischaal en Greiner Bio-One

In 1963 werd bij Greiner de eerste plastic petrischaal ontwikkeld. De firma leverde al aan enkele klanten farmaceutische verpakkingsblikken en had van daaruit goede contacten met faciliteiten voor laboratoriumbenodigdheden. In die tijd startte Greiner in Nürtingen bij Stuttgart met de productie van de eerste petrischaal van polystyreen voor eenmalig gebruik. Toen is ook Greiner Labortechnik opgericht, dat inmiddels is getransformeerd tot het nu 60-jarige Greiner Bio-One.

Bestseller in laboratoriumtechnologie
In 1966 bracht Greiner Labortechnik de eerste kunststof microplaat met 96 wells op de markt. De toepassingen voor de 96-wells microplaat zijn in de loop der jaren alleen maar toegenomen en de microplaat is vandaag de dag onmisbaar in laboratoriumonderzoek. Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan 96-wells microplaten met verschillende oppervlaktebehandelingen.

Gebruik de online Microplate Finder om te bekijken welke microplaat het meest geschikt is voor je toepassing.

Innovatief
In de daaropvolgende decennia brengt de onderneming talrijke innovaties op de markt. Zo wordt in 1983 VACUETTE® gelanceerd, het eerste vacuüm bloedafnamesysteem ter wereld dat alleen van kunststof is gemaak. En in 1997 ontwikkelt Greiner Bio-One ’s werelds eerste 1536-wells microtiterplaat.

Duurzame toekomst
Na 60 jaar staat Greiner Bio-One meer dan ooit voor techniek, kwaliteit en wereldwijde aanwezigheid. Door de toenemende internationalisering veranderde het voormalige Greiner Labortechnik in 2000 in Greiner Bio-One. Vandaag de dag heeft het bedrijf wereldwijd ongeveer 2.800 medewerkers in dienst op 29 locaties. Ook in de toekomst zal Greiner Bio-One haar hoogwaardige en duurzame productoplossingen aanbieden aan degenen die het verschil maken in gezondheid.

#makingadifference

agenda

Conferentieprogramma LabNL nagenoeg ingevuld

Elk van de drie dagen biedt LabNL een conferentieprogramma, dat is opgebouwd rond twee seminars en twee of drie, meer praktijkgerichte workshops, waarbij je aan die over  werken in de commercie iedere dag te kan deelnemen.

Het conferentieprogramma op dinsdag 26 september staat in het teken van lab optimalisatie. Sprekers uit de wetenschap en praktijk zoomen in op sneller, efficiënter en nauwkeuriger werken in het lab. Workshops zijn er over duurzame inzetbaarheid & ergonomie en lean maken van een lab.

Het life science programma op woensdag 27 september geeft inzicht in toonaangevend onderzoek op het gebied van DNA-technologie en sample handling. Er is die dag ook een workshop over duurzaamheid in het lab.

Scheidings- en detectietechnieken staan centraal in het programma op donderdag 28 september, met seminars over SFC en PFAS-analyse. Workshops zijn er over het selecteren van een nieuw apparaat en het kiezen van een HPLC-kolom die past bij je applicatie.

Agenda

Onvoorstelbaar: hoe 
Van Leeuwenhoek’s microscoop de wereld veranderde

In dit Antoni van Leeuwenhoek Jaar is tot 7 januari 2024 in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de tijdelijke tentoonstelling Onvoorstelbaar de de microwereld te zien die Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden ontdekte.

Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse lakenhandelaar, die vooral bekend werd door zijn zelfgemaakte microscoop, waarmee hij een een compleet nieuwe wereld ontdekte. Antoni gebruikte vergrotende lenzen voor het controleren van stoffen. Hij maakte zelf een microscoopje dat zo goed bleek te zijn, dat deze als eerste de microwereld blootlegde.

Van Leeuwenhoek maakte honderden microscopen en toch zijn er, voor zover bekend, wereldwijd maar elf exemplaren bewaard gebleven, waarvan vijf in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave. De microscoop van Van Leeuwenhoek is zelfs zo bijzonder, dat deze in 2018 is verkozen is tot Pronkstuk van Nederland en de Nachtwacht van Rembrandt achter zich liet.

In de tentoonstelling Onvoorstelbaar ervaart de bezoeker de verwondering en het plezier van de eerste kijkjes in de microwereld. Te zien is de unieke collectie waar Van Leeuwenhoek en zijn tijdgenoten mee werkten en waarmee de microwereld letterlijk zichtbaar wordt: de microscopen, tekeningen en brieven. Maar ook de ontwikkelingen binnen de microscopie en de technieken die gebruikt worden komen aan bod.

Naast originele microscopen van Van Leeuwenhoek worden in de tentoonstelling oorspronkelijke tekeningen en handgeschreven brieven van het microleven door Antoni van Leeuwenhoek zelf getoond. Voor de tentoonstelling worden de drie originele boeken, waarin alle brieven en tekeningen van Antoni van Leeuwenhoek zijn samengebonden, door de Royal Society uit Londen overgebracht.

In de tentoonstelling is ook aandacht voor Visualizing the Unknown, een groot internationaal onderzoek naar beelden uit de beginjaren van de microscopie. Dit zes jaar durende onderzoek richt zich vooral op de vraag hoe zeventiende-eeuwse microscopisten hun baanbrekende ontdekkingen visueel vastlegden en deelden. Ook krijgt de prachtige microfotografie, die van Wim van Egmond voor dit project heeft gemaakt, een plek in de tentoonstelling.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie reikt ieder decennium de internationale prestigieuze onderscheiding uit voor baanbrekend microbiologische wetenschap. De laatste medaille werd in 2015 door Craig Venter in ontvangst genomen. Speciaal ter gelegenheid van het Antoni van Leeuwenhoek Jaar wordt de Medaille in 2023 weer uitgereikt. De medaille wordt in de tijdelijke tentoonstelling opgenomen.

Nieuws

Automatisch vullen dewarvaten op pallets

Met de CryoMatic Auto Fill heeft Cryo Solutions een machine ontwikkeld, die volautomatisch groepen van dewarvaten op pallets kan vullen. Dit werd in het verleden handmatig gedaan of soms halfautomatisch. Deze tot nu toe wereldwijd unieke volledig geautomatiseerde oplossing zorgt niet alleen voor een veel hogere productiecapaciteit, maar is ook een stuk veiliger.

De werking is als volgt. Op een rollenbaan wordt een pallet met vaten geplaatst. Deze voedt de pallet in de machine. Als de pallet op zijn plaats staat controleert de CryoMatic of alle posities bezet zijn. Vervolgens zakken de vulkoppen naar de vaten en wordt van ieder aanwezig vat individueel gemeten hoe vol hij is. De machine vult dan gelijktijdig individueel ieder dewarvat af tot het gewenste stikstofniveau is bereikt. Zodra dit vullen klaar is, voert de de machine de gehele pallet weer uit, zodat deze met een vorkheftruck kan worden opgepakt en weggezet.

Uiteraard is de machine van alle veiligheidsvoorzieningen voor zien. Cryo Solutions heeft de gehele cryogene installatie en besturing gemaakt in combinatie met andere cryogene installaties, zoals een cryobank. Ook service en onderhoud zullen door Cryo Solutions worden uitgevoerd.

agenda

Seminars Salm en Kipp

Salm en Kipp heeft voor het komende najaar drie seminars gepland:

·      10 oktober 2023: Microwave technologie voor monstervoorbereiding.

·      7 november 2023: Monsteridentificatie en tracking/RFID.

·      9 november 2023: Vriesdrogen.

Wil je op de hoogte willen gehouden?
Stuur dan een mail naar: info@salm-en-kipp.nl

Nieuws

Iedere dag Earth Day
bij Greiner Bio-One

Als wereldwijde producent van kunststof medische producten neemt Greiner Bio-One haar verantwoordelijkheid om een duurzamere toekomst vorm te geven. Eén van de doelstelling is om in 2030 klimaatneutraal te zijn (in termen van Scope 1- en Scope 2-emissies). En daarom is het iedere dag Earth Day bij het bedrijf. 

Greiner Bio-One doneert voor jou!
Doe de online duurzaamheidsquiz en Greiner Bio-One doneert namens jou aan een goed doel naar keuze.💚 Hint: antwoorden staan in de duurzaamheidsbrochure.


Meer over de duurzaamheidsdoelen en voortgang:

👉🏻 Duurzaamheid is wat ons verbindt

Volledig scherm