AGENDA

NIEUWS

DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN

Nieuws

Virtuele showroom bioscience en pre-analyse

Greiner Bio-One presenteert haar gloednieuwe digitale showroom. Ontdek de fascinerende virtuele bioscience- en pre-analysewereld van dichtbij.

Deze digitale omgeving is de nieuwe manier om producten en oplossingen op een interactieve manier te ervaren en te ontdekken.

Neem een kijkje in de virtuele showroom.

Online catalogi
Natuurlijk kan je de bioscience- en preanalytics catalogus ook online doorbladeren. Klik daarvoor aan de linkerkant op de afbeelding van de betreffende catalogus.

Nieuws

Automatisch vullen dewarvaten op pallets

Met de CryoMatic Auto Fill heeft Cryo Solutions een machine ontwikkeld, die volautomatisch groepen van dewarvaten op pallets kan vullen. Dit werd in het verleden handmatig gedaan of soms halfautomatisch. Deze tot nu toe wereldwijd unieke volledig geautomatiseerde oplossing zorgt niet alleen voor een veel hogere productiecapaciteit, maar is ook een stuk veiliger.

De werking is als volgt. Op een rollenbaan wordt een pallet met vaten geplaatst. Deze voedt de pallet in de machine. Als de pallet op zijn plaats staat controleert de CryoMatic of alle posities bezet zijn. Vervolgens zakken de vulkoppen naar de vaten en wordt van ieder aanwezig vat individueel gemeten hoe vol hij is. De machine vult dan gelijktijdig individueel ieder dewarvat af tot het gewenste stikstofniveau is bereikt. Zodra dit vullen klaar is, voert de de machine de gehele pallet weer uit, zodat deze met een vorkheftruck kan worden opgepakt en weggezet.

Uiteraard is de machine van alle veiligheidsvoorzieningen voor zien. Cryo Solutions heeft de gehele cryogene installatie en besturing gemaakt in combinatie met andere cryogene installaties, zoals een cryobank. Ook service en onderhoud zullen door Cryo Solutions worden uitgevoerd.

Nieuws

Greiner Bio-One investeert volop in hernieuwbare energie

Greiner Bio-One produceert sinds 2020 zijn eigen elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen. De Benelux-vestiging in Alphen aan den Rijn heeft onlangs haar installatie uitgebreid van 146 (in 2020 geïnstalleerd) naar 348 zonnepanelen, met een totaaloppervlak van 601 m² en een verwachte jaaropbrengst van bijna 100.000 kWh. Daarmee wordt voorzien in de energiebehoefte voor het kantoorpand en her magazijn.

In het eerste kwartaal van 2023 heeft de Greiner Bio-One twee nieuwe zonnestroominstallaties in gebruik genomen op zijn productielocaties in Kremsmünster en Rainbach in Opper-Oostenrijk. Deze bestaan samen uit 600 zonnepanelen met een oppervlakte van circa 1.100 m².

Doelstellingen hernieuwbare elektriciteit
Greiner Bio-One richt zich op het vergroten van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het uitbreiden van het gebruik van zelfgeproduceerde energie. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2025 het aandeel zelfopgewekte elektriciteit wereldwijd te verhogen tot 1,5% van het elektriciteitsverbruik; 0,5% van de elektriciteitsbehoefte van de locatie op het hoofdkantoor in Kremsmünster en circa 1,8% van de behoefte op de locatie Rainbach.

Het bedrijf stelt ook doelen voor de inkoop van elektriciteit en streeft ernaar om zijn aandeel van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen wereldwijd te verhogen tot 80% in 2025. De Oostenrijkse en Duitse vestigingen gebruiken al 100% gecertificeerde groene stroom en produceren daarom hun producten met schone en hernieuwbare energie. 

Nog meer zonne-energie
In september 2021 heeft de sterilisatiedienstverlener Mediscan op zijn locatie Kremsmünster nog een fotovoltaïsche installatie in gebruik genomen. De door deze installatie opgewekte energie dekt ongeveer een vijfde van de hoge energiebehoefte voor het sterilisatieproces. In juli 2022 is de derde installatie in Frickenhausen geplaatst. De installaties op deze drie locaties dekken het equivalent van de elektriciteitsbehoefte van ongeveer 150 vierpersoonshuishoudens. Installatie van nog meer fotovoltaïsche installaties is gepland op verschillende locaties in Europa en Zuid-Amerika.

agenda

Praktische workshops op LabNL

Het inhoudelijke programma wordt tijdens LabNL niet alleen gevormd door seminars met lezingen. De beursorganisatie wil juist meer korte praktische sessies aanbieden, waar de bezoeker direct wat aan heeft in zijn of haar dagelijkse werk. En waarbij meer dan voldoende tijd overblijft voor een bezoek aan de beursvloer.

Inmiddels is er aan een aantal sessies inhoudelijk vormgegeven. Op dinsdag 26 september staan de workshop ‘de eerste stappen richting een lean laboratorium‘ en de workshop ’ergonomie en fysieke belasting‘ op het programma.

De workshop ‘de eerste stappen richting een lean laboratorium‘ wordt gegeven door Geanne Sterenberg van UMC Utrecht. Zij heeft jarenlange ervaring met lean-trajecten in het UMC Utrecht, waaronder in de laboratoria van het ziekenhuis. Deze ervaring neemt ze mee in de workshop. Tijdens deze workshop leren laboranten en labmanagers de basis van lean en wat dit kan betekenen voor hun eigen werkomgeving. Welke voordelen heeft deze manier van werken? Geanne legt de vijf basisprincipes van lean uit en geven voorbeelden vanuit de dagelijkse praktijk van het laboratorium.

De workshop ‘ergonomie en fysieke belasting’ wordt gegeven door een bekend gezicht van vooral de LabSafety-deelnemers en bezoekers, namelijk Iris in ’t Leven. Iris geeft al jarenlang een training over ergonomie voor Avans+ en zal voor LabNL een korte sessie begeleiden met de belangrijkste tips & tricks op dit gebied.

Nieuws

Vacature area manager pre-analyse

Greiner Bio-One is op zoek naar een area manager pre-analytics voor de regio West-Nederland. Lees meer over de productgroep pre-analytics.

Greiner Bio-One is toonaangevend wereldwijd partner in biotechnologie, diagnostiek, medical devices, in vitro diagnostiek en research. Het bedrijf karakteriseert zijn medewerkers als visionairs die gedreven zijn en vol ideeën zitten. Teamspelers die hun kennis en visie willen delen en mensen die in staat zijn om om zichzelf te lachen en er trots op zijn wanneer hun inspanningen iets kunnen betekenen. Om voorop te blijven lopen, staat de deur altijd open voor prestatiegerichte doeners en verborgen talenten.

agenda

Trainingen gaschromatografie en massaspectrometrie

Ontwikkel je gaschromatografie en/of massaspectrometrie kennis en vaardigheden door één van de trainingen van Da Vinci Laboratory Solutions te volgen. Kies uit een basistraining of een training waarbij je praktijkervaring opdoet in het onderhoud en troubleshooting. Natuurlijk kan je deze trainingen ook combineren om het maximale uit een gaschromatograaf of massaspectrometer te halen.

Tijdens de ééndaagse basistraining maak je kennis met de principes van de gaschromatografische (GC) of massaspectrometrische (MS) techniek. Daarna komen de verschillende onderdelen van de GC of MS één voor één aan bod; van injectie tot en met detectie.

Wil je ook zelf het onderhoud uitvoeren, problemen herkennen en oplossen? Schrijf je dan in voor de tweedaagse training onderhoud en troubleshooting, waarbij je afwisselend in theoretische en praktische sessies meer leert van onze GC en MS specialisten. De eerste GC training in 2023 is door de deelnemers beoordeeld met een score van goed tot uitstekend.

De trainingen zijn gebaseerd op het gaschromatografische platform van Agilent Technologies en worden gehouden in het applicatie laboratorium op het Da Vinci hoofdkantoor in Rotterdam.

Naast deze trainingen biedt Da Vinci de volgende cursussen aan:

De eerstvolgende training is een GC basistraining, onderhoud & troubleshooting die op 20 – 22 juni 2023 zal plaatsvinden.

Agenda

Onvoorstelbaar: hoe 
Van Leeuwenhoek’s microscoop de wereld veranderde

In dit Antoni van Leeuwenhoek Jaar is tot 7 januari 2024 in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de tijdelijke tentoonstelling Onvoorstelbaar de de microwereld te zien die Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden ontdekte.

Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse lakenhandelaar, die vooral bekend werd door zijn zelfgemaakte microscoop, waarmee hij een een compleet nieuwe wereld ontdekte. Antoni gebruikte vergrotende lenzen voor het controleren van stoffen. Hij maakte zelf een microscoopje dat zo goed bleek te zijn, dat deze als eerste de microwereld blootlegde.

Van Leeuwenhoek maakte honderden microscopen en toch zijn er, voor zover bekend, wereldwijd maar elf exemplaren bewaard gebleven, waarvan vijf in de collectie van Rijksmuseum Boerhaave. De microscoop van Van Leeuwenhoek is zelfs zo bijzonder, dat deze in 2018 is verkozen is tot Pronkstuk van Nederland en de Nachtwacht van Rembrandt achter zich liet.

In de tentoonstelling Onvoorstelbaar ervaart de bezoeker de verwondering en het plezier van de eerste kijkjes in de microwereld. Te zien is de unieke collectie waar Van Leeuwenhoek en zijn tijdgenoten mee werkten en waarmee de microwereld letterlijk zichtbaar wordt: de microscopen, tekeningen en brieven. Maar ook de ontwikkelingen binnen de microscopie en de technieken die gebruikt worden komen aan bod.

Naast originele microscopen van Van Leeuwenhoek worden in de tentoonstelling oorspronkelijke tekeningen en handgeschreven brieven van het microleven door Antoni van Leeuwenhoek zelf getoond. Voor de tentoonstelling worden de drie originele boeken, waarin alle brieven en tekeningen van Antoni van Leeuwenhoek zijn samengebonden, door de Royal Society uit Londen overgebracht.

In de tentoonstelling is ook aandacht voor Visualizing the Unknown, een groot internationaal onderzoek naar beelden uit de beginjaren van de microscopie. Dit zes jaar durende onderzoek richt zich vooral op de vraag hoe zeventiende-eeuwse microscopisten hun baanbrekende ontdekkingen visueel vastlegden en deelden. Ook krijgt de prachtige microfotografie, die van Wim van Egmond voor dit project heeft gemaakt, een plek in de tentoonstelling.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Microbiologie reikt ieder decennium de internationale prestigieuze onderscheiding uit voor baanbrekend microbiologische wetenschap. De laatste medaille werd in 2015 door Craig Venter in ontvangst genomen. Speciaal ter gelegenheid van het Antoni van Leeuwenhoek Jaar wordt de Medaille in 2023 weer uitgereikt. De medaille wordt in de tijdelijke tentoonstelling opgenomen.

Volledig scherm