AGENDA

NIEUWS

DE LAATSTE
ONTWIKKELINGEN

Nieuws

Meer informatie:

75 Jaar Köttermann laboratoriuminrichting

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is de vraag naar laboratoriummeubilair groter dan ooit. Köttermann, de specialist in laboratoriuminrichting uit het Noord-Duitse Hänigsen zorgt met extra korte levertijden dat onderzoeks- en testlaboratoria tijdig kunnen worden ingericht en gemoderniseerd. Het bedrijf vierde onlangs zijn 75-jarig bestaan.

Sinds de oprichting van het bedrijf, op 20 mei 1946, realiseert Köttermann productoplossingen op maat voor bedrijven en instellingen. Het bedrijf startte onder de naam Haushaltsbedarf und Beleuchtungskörper GmbH in Hänigsen (Nedersaksen) met de productie van destillatieapparatuur en apothekersmeubilair. Vandaag de dag is dat uitgegroeid tot een breed scala van op maat gemaakte stalen meubelcomponenten voor allerhande laboratoria.

Sinds eind 2018 maakt het bedrijf deel uit van het Tsjechische Block® Clean Room Solutions. In nauwe samenwerking met dit internationale concern worden op basis van de uitgebreide productportfolio grootschalige internationale projecten in de cleanroom sector gerealiseerd.

Duurzaam
Het portfolio van producten die Köttermann voor klanten uit meer dan 40 verschillende bedrijfstakken op maat samenstelt en produceert, omvat een uitgebreide selectie zuurkasten, mediavoorzieningen, laboratoriummeubilair en veiligheidskasten.

Duurzame productoplossingen spelen daarbij net zo'n belangrijke rol als geavanceerde bedieningstechnieken. Zo vermindert de Exploris EcoPlus® zuurkast van Köttermann dankzij unieke flowtechnologie het luchtdebiet bij een gelijkblijvend veiligheidsniveau. Dit bespaart tot 1.000 euro aan bedrijfskosten per jaar per zuurkast. Via de nieuw ontwikkelde Exploris TouchTronic®-zuurkastelektronica kunnen zuurkasten veilig worden bestuurd en gecontroleerd. Het dankzij een modern IPS-paneel zeer overzichtelijke touchscreen is vanaf de zomer van 2021 in de Exploris zuurkasten ingebouwd.

Nieuws

Meer informatie:

Greiner Bio-One neemt het voortouw in duurzaamheid

Martin Zwinkels, directeur van Greiner Bio-One, ziet dat klanten steeds meer belang hechten aan de visie op duurzaamheid van toeleveranciers, niet alleen wat betreft de geleverde producten, maar ook de impact van het bedrijf op de omgeving. Wat betreft duurzaam ondernemen is hij al meer dan tien jaar actief, wat zich heeft uitbetaald in verschillende hele praktische initiatieven. “Dan praat ik om te beginnen over intelligente led-verlichting in het pand en een warmtepomp voor verwarming en koeling. Ook hebben we in 2020 een eerste partij zonnepanelen op het magazijn- en kantoordak van het bedrijf laten plaatsen. Maar duurzaamheid gaat in mijn ogen verder dan energie. Het gaat ook over circulariteit in afvalverwerking bij de productie. Over papierloos werken, over comfort en over de werkrelatie met je medewerkers. Heeft iedereen bijvoorbeeld een ergonomische werkomgeving? Via IT-oplossingen zijn we steeds flexibeler gaan werken. Precies op het juiste moment overigens, want na de corona-uitbraak konden we eenvoudig goede werkplekken thuis creëren.”

Blue Plan
Het ‘Blue Plan’, uitgerold door de internationale organisatie, geeft ook mogelijkheden om de zaken breder aan te pakken. Zo levert het concern medisch gerelateerde producten die voor een groot deel uit kunststof zijn vervaardigd. Na gebruik worden deze materialen afgevoerd in gesloten containers en volledig verbrand. “Dan is het belangrijk dat je kunststof toepast die geen zware metalen of weekmakers bevat”, aldus Martin. “Wij produceren alleen zuivere polymeren die na verbranding worden omgezet in water en kooldioxide. De kooldioxide-uitstoot wordt door de afvalverwerkers getackeld.”

Dilemma’s
“We proberen – daar waar mogelijk – de hoeveelheid verpakking te reduceren, waar anderzijds farmaceutische bedrijven rekening moeten houden met processen in cleanrooms, die het soms noodzakelijk maken om producten wel driedubbel te verpakken. Het is een dilemma, waar de wens om duurzaam te werken soms wordt tegengehouden door de behoefte van de klant.”

Een ander dilemma zit hem in het terugbrengen van vervuiling via het aantal transportbewegingen. Zoveel mogelijk in bulk leveren is ideaal. Om de eigen voorraad bij medische centra minimaal te houden, wordt via aanbestedingen tegenwoordig echter dagelijkse levering afgedwongen. Een tendens die juist leidt tot kleinere pakketjes en meer verkeersbewegingen. Er is geen keuze, want wie zich hiertegen verzet, verliest de tender. Een ontwikkeling binnen de overheid en semioverheid die lijnrecht staat tegenover de wens en de opdracht van diezelfde overheid om duurzaam te werken. “De enige oplossing zit hier in duurzame vervoersoplossingen”, aldus de directeur. “Momenteel werkt onze transporteur aan een plan waarbij zij zeggen hun CO2-uitstoot met 90 procent te kunnen reduceren. Daar werk ik graag aan mee.”

Verantwoordelijkheid pakken
Het uiteindelijke doel van Greiner Bio-One is volledig energieneutraal te werken. En dat doel staat met watervaste inkt op de kalender van 2022 geschreven. Het idee dat het bedrijf z’n CO2-footprint met certificaten zal afkopen wijst Martin Zwinkels resoluut van de hand. “Wij doen niet aan green washing. We bedenken geen andere oplossingen dan aanpassingen die wij zelf kunnen doen.”


agenda

Trainingen chromatografie

Da Vinci biedt diverse trainingen om meer inzicht te krijgen in (micro)gaschromatografie, monsterintroductie, massaspectrometrie, DHA & SimDist. De trainingen zijn gebaseerd op het gaschromatografische platform van Agilent Technologies en worden gehouden in het applicatielaboratorium van Da Vinci te Rotterdam. Naast het theoretische gedeelte wordt de opgedane kennis direct in praktijk gebracht. Enkele trainingen worden zowel in het Nederlands als in het Engels gehouden.

agenda

Webinar microwave ontsluiting

Salm en Kipp organiseert in samenwerking met Milestone een praktijkgericht webinar over microwave ontsluiting.

  •  9 november 2021 (11.00 – 12.00):
    Achieving the lowest possible detection limits with ICP-OES and ICP-MS.

Meer informatie:

Agenda

BSTE 2021

De achtste editie van het ‘Belgian Symposium on Tissue Engineering’ (BSTE) vindt plaats op 12 en 13 november 2021 in Louvain-la-Neuve. Het mede door BioSPX gesponsorde event kent onder meer de volgende sprekers: Aldo R. Boccaccini (Institute of Biomaterials, University of Erlangen-Nuremberg) ,Jan de Boer (BioInterface Science lab van het Institute for Complex Molecular Systems, TU/e) en Pamela Habibovic (Instructive Biomaterials Engineering, MERLN).

Meer informatie:

Agenda

LabSafety 2022

Op 3 februari 2022 komt LabSafety terug met een live event bij ReeHorst in Ede over veiligheid in het lab. Dit evenement heeft een gevarieerd lezingenprogramma, waarbij experts en veiligheidskundigen vanuit diverse vakgebieden aan het woord komen. Tijdens de pauzes is er gelegenheid om op het beursplein de stands van de bedrijven te bezoeken. De aanbieders op dit plein bieden informatie over een veilige inrichting van het lab, producten en apparatuur die veilig werken bevorderen.

Meer informatie:

www.expo.laborama.be/nl

Agenda

Laborama verplaatst naar 2022

De nieuwe data voor de in 2021 gecancelde Laborama zijn 17 en 18 maart 2022.

Meer informatie:

www.fhi.nl/labautomation

Agenda

LabAutomation 2022

Op 22 maart 2022 is LabAutomation terug met een live event bij 1931 Congrescentrum Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens dit event krijg je inzicht in hardware-, software- en robotiseringsoplossingen voor je laboratorium. Zowel tijdens het uitgebreide lezingenprogramma als op de informatiemarkt.

Meer informatie:

Agenda

Life Science 2022

De ontwikkelingen in de life sciences volgen elkaar in rap tempo op. Op dinsdag 5 april 2022 vindt de eerste live editie van het Life Science Event plaats. Tijdens dit event spreken experts onder andere over celbiologie, gentherapie en eiwitkarakterisatie. Op de informatiemarkt tonen leveranciers hun innovaties en nieuwste technieken.Life Science Event

Volledig scherm